dimarts, 30 de setembre del 2014

NÚRIA SEGÚ: “EN ELS DARRERS QUATRE ANYS LES INVERSIONS DE LA GENERALITAT AL TARRAGONÈS HAN DAVALLAT UN 82%”



La diputada socialista al Parlament, Núria Segú, ha denunciat aquest dimecres “la davallada d’inversions de la Generalitat a la comarca del Tarragonès. En els quasi quatre anys que Artur Mas és president i que CiU governa Catalunya les inversions de la Generalitat a la comarca han caigut un 82%, passant de 84.378.904 euros amb el darrer pressupost del Govern de progrés (2010) a 15.237.556 euros en els pressupostos d’enguany. Una quantitat evidentment insuficient.”

En aquest sentit, la diputada del PSC ha alertat de la caiguda sostinguda de les inversions en àrees bàsiques com els serveis socials, educació, salut o infraestructures i equipaments que depenen de la Generalitat. “No pot ser que la comarca amb més habitants de la província, que supera els 251.000 habitants, tingui un volum inversor tan reduït. De fet, estem parlant de la segona conurbació urbana de Catalunya pel seu volum de població que requereix, per tant, d’unes inversions que tant el Govern de la Generalitat (CiU-ERC) com el Govern de l’Estat (PP) neguen reiteradament en els seus pressupostos.”

El PSC també ha denunciat que aquesta reducció de les inversions del Govern català es tradueix en una disminució de 175 euros d’inversió per càpita de cada ciutadà del Tarragonès en relació als pressupostos del Govern de progrés de 2010.

“Els socialistes venim advertint fa temps que aquesta davallada de les inversions de la Generalitat i de l’Estat sumat als efectes de la crisi econòmica estan provocant un augment de la pobresa i de les desigualtats a la demarcació de Tarragona. Tinguem present que en aquests moments ja hi ha més de 13.500 famílies de les comarques tarragonines que tenen a tots els seus membres a l’atur i que ja no cobren cap mena de subsidi o prestació. Des del PSC continuarem impulsant al Parlament propostes que posin el fil a l’agulla a aquesta situació tan dramàtica”, ha conclòs la diputada vallenca.

      

diumenge, 28 de setembre del 2014

Francesc Vallès presenta una seixantena de preguntes per desmuntar les mentides del ministre Wert sobre beques i professors a la demarcació de Tarragona



El diputat del PSC per la demarcació de Tarragona i portaveu adjunt del Grup Socialista al Congrés, Francesc Vallès, ha presentat una bateria de 59 preguntes escrites amb la finalitat de “desmuntar les mentides del ministre d’Educació, José Ignacio Wert” sobre el nombre de professors i de beques atorgades pel Govern del PP a la província. 

Wert ha negat aquesta setmana al Congrés la baixada de beques i l'acomiadament de més de 24.000 mestres i professors de secundària i altres 6.000 docents universitaris a tot l’Estat, i per aquest motiu el Grup Socialista ha registrat en total 5.000 preguntes per recaptar aquestes dades demarcació per demarcació, comunitat autònoma per comunitat autònoma i universitat per universitat. 236 d’aquestes preguntes van referides a la situació a Catalunya.

"Volem saber quants professors s'han acomiadat, quantes beques i de quin tipus s'han anat eliminant a la demarcació de Tarragona i també a la resta de Catalunya i a tot l’Estat”, ha dit el diputat reusenc i candidat a l’alcaldia, que ha explicat que les preguntes indaguen en el nombre i la quantia de les beques i de les ajudes per a llibres de text i material escolar, residència, menjador, transport, idiomes, beques Erasmus, etc., des de l'educació infantil fins a la universitat.

Un altre paquet està dedicat al professorat, per saber quin és el nombre d'efectius del personal docent i no docent comptabilitzats pel Ministeri d'Hisenda i Administracions públiques, en els diferents nivells d'ensenyament, des de gener de 2011 fins a juny de 2014.


Per últim, les preguntes socialistes també es  refereixen a la situació actual dels programes de cooperació territorial que durant el Govern socialista es van dur a terme amb la Generalitat en qüestions com les biblioteques escolars, els programes de reforç, l'ús d'Internet i les noves tecnologies, l'impuls de l'aprenentatge de llengües estrangeres o la reducció de l'abandonament escolar.

divendres, 26 de setembre del 2014

"INSURRECCIÓ? QUINA INSURRECCIÓ?"



El primer d'agost de 1944 la població de Varsòvia es va aixecar en armes contra l'ocupació nazi en una de les gestes per la llibertat més heroiques (i més injustament oblidades) de la història. En aquells moments l'exèrcit soviètic es trobava a poques desenes de quilometres de la ciutat. Malgrat això, l'avanç de l'exèrcit roig es va aturar en sec i durant més de tres mesos els russos es van dedicar a observar com els alemanys destruïen la ciutat casa per casa i mataven als seus habitants. Quan els ambaixadors de Gran Bretanya i dels Estats Units van emplaçar al dictador Stalin per tal que ajudés als ciutadans insurrectes de Varsòvia aquest els va respondre: "Insurrecció? Quina insurrecció?"

Afirmava Kant que de totes les posicions intel·lectuals la més absurda és la negació de la realitat. Hores d'ara, ningú (tret dels dirigents del PP) nega, en relació a Catalunya, la realitat d'una crisi d'Estat de primera magnitud. Sempre he pensat que els estrategues més realistes del PP deuen maleir el dia que van emprendre aquella insensata campanya de recollida de signatures contra l'Estatut de Catalunya i tots els excessos verbals (per dir-ho suaument) i campanyes de comunicació derivades de la mateixa. Mai se'n penediran prou d’haver-ho fet. Només cal recordar (encara que hi hagi molts que avui ho vulguin oblidar) que l’Estatut de 2006 va ser aprovat en referèndum pel poble de Catalunya amb el 75% dels vots a favor, tot i que tant els independentistes com el PP van fer campanya pel “no”. Avui dia l’escenari ha canviat i és en bona mesura, gràcies a la intransigència del PP, del nacionalisme espanyol més ranci i de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut que el sobiranisme ha crescut aquests darrers anys.

Ara bé, si és incomprensible l'immobilisme irracional del PP també posa els pèls de punta escoltar certes declaracions de determinats responsables polítics catalans que alegrement emplacen a la desobediència civil, a saltar-se les lleis, es comparen amb Martin Luther King i venen a insinuar que els catalans estem en les mateixes condicions que els negres de l’Alabama segregada dels anys 50 als Estats Units. Atiar la població cap a un escenari de màxims impossible de satisfer és d’una irresponsabilitat indigna d’un Govern. 

Deia Josep Pla que els catalans tenim una certa tendència emocional a rendir culte a les desfetes amb gest heroic i èpic inclòs, però, finalment, impotents. És possible, sí, però jo prefereixo reivindicar en aquests moments històrics la tradició pactista catalana. Vull reivindicar les actituds responsables del president Macià el 1931 i del president Tarradellas el 1977. La pressió que van haver de suportar devia ser molt gran perquè també aleshores hi havia qui defensava anar al conflicte directe amb les institucions de l’Estat però ambdós presidents de la Generalitat no ha van fer. Al contrari, van seure, van negociar i fruït de l’acord tant el 1931 com el 1977 vàrem recuperar l’autogovern. Potser alguns dirigents independentistes consideren traïdors als presidents Macià i Tarradellas però a mi m’agradaria que avui dia hi hagués un Francesc Macià al capdavant del Govern de Catalunya i un Manuel Azaña a la presidència del Govern espanyol.


Què vull dir amb això? Que no hi ha cap problema humà que es resolgui dient “no” a tot, senyor Rajoy. I que tampoc han construït la història de Catalunya i el seu progrés les declaracions unilaterals i els gestos grandiloqüents, senyor Mas. Tampoc és cert que estiguem condemnats al conflicte permanent. Encara estem a temps de construir ponts, en especial, el pont del diàleg i de la negociació perquè també hi ha una Espanya progressista amiga de Catalunya, una Espanya que vota a favor del nostre Estatut a les Corts Generals. Estic convençut que entre aquells que s’oculten darrera de la legalitat per negar la realitat (insurrecció? Quina insurrecció?) i els que volen sortir de la casa encara que sigui saltant per la finestra hi ha un ampli camí per recórrer i una majoria de catalans i espanyols que hi donarien suport. El federalisme no és la tercera via com s'ha dit (sinó mirem el que ha passat a Escòcia i el que probablement passarà), més aviat és l’única via capaç de resoldre un problema real que, entre la secessió i l’immobilisme, s’ha eixamplat fins a límits intolerables. Ara és l’hora, sí, però de la política amb majúscules i del sentit de la responsabilitat que van demostrar Macià i Tarradellas. Un xoc de trens frontal entre el Govern de Catalunya i el Govern d’Espanya tindria unes conseqüències devastadores per a tots immersos com estem encara enmig d’una crisi econòmica internacional. Encara estem a temps d’evitar-ho i de fer possible la Catalunya líder en benestar social i progrés que somiaven Lluís Companys i Joan Reventós.  

Article de Josep Fèlix Ballesteros publicat al Diari de Tarragona 

UNA VICTÒRIA DE TOTES I DE TOTS



La retirada de la contrareforma de la llei de l’avortament per part del Govern és una victòria de totes les dones i també del conjunt de la ciutadania i demostra que malgrat la majoria absoluta del PP, i l’ús prepotent que en fa, els ciutadans podem aconseguir moltes fites si anem junts i sumem en la mateixa direcció. Com a dona i com a socialista estic molt contenta de l’èxit que hem obtingut i molt orgullosa de les nombroses mobilitzacions populars i cíviques que han obligat finalment Rajoy a recular.

No era senzilla la fita perquè des del primer moment el Govern del PP va amenaçar amb impulsar aquesta contrareforma o sí o sí. En cas d’haver-ho fet, haguéssim assistir al major retrocés en matèria de drets de les dones dels darrers 30 anys. Un enorme salt enrere d’imprevisibles conseqüències fruït de la convicció ideològica de la dreta segons la qual les dones no podem ser responsables de les nostres vides, ni podem decidir conscientment com i quan ser o no ser mares.

La particular visió del PP sobre el tema partia de l’error d’equipar prohibició de l’avortament amb la desaparició dels mateixos. Greu error ja que la mateixa Organització Mundial de la Salut sempre ha afirmat que restringir el dret a l’avortament tan sols aconsegueix l’efecte contrari, és a dir, augmentar-ne el nombre. Això sí, en condicions d’insalubritat i posant en risc la vida de les dones. Però Rajoy , Gallardón i el PP devien pensar que ells sabien més que l’Organització Mundial de la Salut... Només cal recordar les declaracions del diputat del PP per Tarragona, Alejandro Fernández, en les què afirmava que “no existeix el dret de les dones a l’avortament”. Així, tal qual, el PP determina quins són els drets de les dones.

Els socialistes ens vàrem oposar des del primer moment a aquesta insensatesa perquè sempre hem defensat el dret de les dones a decidir sobre la seva maternitat i que tan sols una educació sexual adequada i la millora en l’accés als mitjans anticonceptius poden prevenir les infeccions de transmissió sexual i els embarassos no desitjats. La contrareforma del PP, com van alertar els mateixes associacions de professionals de medicina i bioètica, hagués augmentat el nombre d’avortaments clandestins i insegurs. Amb els drets i la vida de les dones no s’hi juga i per això vam denunciar la contrareforma a les Corts Generals i també al Parlament europeu.


Finalment, però, no ha estat així perquè les dones i el conjunt de la ciutadania hem sabut estar a l’alçada del repte i hem manifestat el nostre absolut rebuig a aquesta autèntica agressió del PP als nostres drets i llibertats. Els i les socialistes seguirem treballant per impedir que els drets de les dones siguin moneda de canvi electoral i per assolir la llibertat real i plena de les dones, víctimes tant dels efectes perniciosos de la crisi com de la vergonya col·lectiva de la violència de gènere. Aquest és el nostre compromís i també la nostra convicció ètica.

Article d'Imma Costa publicat al diari de Més Tarragona 



dijous, 25 de setembre del 2014

BEGOÑA FLORIA: “ELS SOCIALISTES VOLEM L’ACORD PERQUÈ TAMBÉ VOLEM VOTAR”



El Grup Municipal Socialista ha presentat als grups de CiU i ICV una proposta alternativa per tal de poder tenir un acord de mínims el més ampli possible en favor del dret dels catalans i catalanes a poder votar.

La portaveu del GMS, Begoña Floria, ha manifestat que "els socialistes també volem votar, i seria bo un pronunciament ampli del ple de Tarragona en aquest sentit, però per fer-ho hem de poder acordar una moció on tots els grups ens puguem sentir identificats". En aquest sentit ha afegit que "des del PSC, hem fet una proposta alternativa que reflecteixi que defensem el dret dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya en poder decidir sobre el seu futur, però amb un consulta legal i acordada."

Floria ha explicat que "amb l'embolic que hi ha hagut amb la convocatòria del ple on primer CiU i ICV el van demanar extraordinari, sense presentar cap text o acord concret, i avui a corre-cuita han hagut d'arreglar-ho, demanat que es convoqui un segon ple on si va la moció, finalment he rebut el text a les 14.44h". Un cop avaluat el text, la portaveu ha elaborat una proposta alternativa (s’adjunta la moció) que s'ha fet arribar als dos grups municipals.

"Crec que l'important és destacar que tots volem que els catalans i catalanes puguem votar sobre el nostre futur, sobre quin model territorial i de relació amb Espanya volem i fer-ho amb garanties. Seria bo que arribéssim un acord ampli deixant de banda els punts que ens diferencien", ha comentat Floria.

dijous, 18 de setembre del 2014

EL PSC INSTA AL GOVERN A DEIXAR SENSE EFECTE L’AUGMENT DELS COPAGAMENTS ALS DISCAPACITATS TARRAGONINS



“És impossible que una persona amb discapacitat pugui viure amb 132 euros al mes i pugui fer front a tota la despesa derivada de la medicació que necessita, pròtesis i material ortopèdic, alimentació, transport bàsic, productes d’higiene, etc. És intolerable que el Govern hagi reduït les quanties econòmiques destinades al finançament de les prestacions a les persones amb discapacitat. Aquesta mesura ha provocat que aquests ciutadans hagin vist augmentar fins a un 40% el copagament de serveis essencials.”

Així ho han denunciat aquest dijous els diputats socialistes Xavier Sabaté i Núria Segú després de reunir-se amb un grup d’usuaris de la residència de Sant Salvador de Tarragona. En aquest sentit, el PSC ja ha entrat a registre una proposta de resolució al Parlament en la què es demana a la Generalitat que deixi sense efecte aquest augment dels copagaments, amb caràcter retroactiu, i que es garanteixin uns recursos econòmics mínims a les persones en situació de discapacitat de manera que puguin viure amb digitat.

Segons ha explicat la diputada socialista, Núria Segú, “els mateixos usuaris d’aquests serveis ens han dit que la dràstica baixada dels ingressos que rebien per part de la Generalitat els impedeix fer front a les despeses del dia a dia i els condemna a viure reclosos, renunciant a la vida activa que tenien fins ara.”

Per posar només un exemple, una reparació de la cadira de rodes que utilitzen aquests ciutadans ja pot representar una despesa superior a la de la quantia econòmica que reben mensualment. O bé, rebre tan sols 132 euros suposarà que aquestes persones no puguin pagar a un cuidador personal per acompanyar-los fora de la residència quan el cost d’aquest servei és de 15 euros l’hora.

“És indignant que s’augmentin els copagaments als discapacitats, així de clar. Els socialistes estem radicalment en contra d’aquesta mesura tan injusta i no descansarem fins aconseguir que el Govern faci marxa enrere i no carregui la factura de la crisi sobre els col·lectius més vulnerables de la nostra societat, com és el cas dels discapacitats.”


La proposta de resolució del PSC es debatrà a la comissió de benestar i família del Parlament, quasi amb total seguretat el mes de novembre.

SOM SALOU



“Recordes quan ens escapàvem a jugar per les roques a la platja dels capellans? O quan anàvem a menjar la mona a la platja llarga? Quins temps aquells i quantes coses han canviat!”, això em comentava un amic de la infantesa ara fa pocs dies. Sí, quins temps i quants canvis! Hi ha una cosa però que no ha canviat: la voluntat de ser un sol poble i de fer gran una ciutat on no es jutja a ningú en funció d’on ha nascut si no que, al contrari, sempre s’ha estès la ma amb la convicció de què entre tots construiríem el poble que somiàvem per als nostres fills.

El repte no era senzill, ni fàcil. Per començar no disposàvem ni tan sols d’identitat. A la gent jove de Salou avui dia els sorprèn encara quan els recordo que no fa ni 30 anys érem encara un barri de Vila-seca. No teníem equipaments. Recordo, per exemple, com l’esforç dels veïns habilitava espais com el camp de futbol de la Plaça de la Pau. Possiblement aquesta és la característica de Salou que més m’agrada: aquest empeny, aquest esperit superador de les dificultats. A Salou la força de la gent sempre ha anat per davant de la realitat institucional. Ja érem un poble abans de la segregació. De fet, som l’autèntica capital de les persones del Camp de Tarragona.

Després van venir els anys del creixement derivat de l’esclat del turisme i de la consolidació de projectes de la importància de Port Aventura. Vam créixer molt i el risc era, com ha passat en altres indrets, dividir el municipi entre els salouencs “de tota la vida” i els nouvinguts. Hi havia un risc real de fragmentació però no ha estat així gràcies, un cop més, a la gent de Salou. Avui tenim una societat realment cosmopolita on conviuen persones provinents de més d’un centenar de nacionalitats diferents i tot i això, o més ben dit gràcies a això, el sentiment de pertànyer i sentir-se salouenc no admet discriminacions. Un sentiment que fa que ningú et pregunti a quin país van néixer els teus pares si no que podem fer per guanyar en qualitat de vida i convivència.

Fruït de la idiosincràsia de la seva gent avui tenim una ciutat amable, receptiva i acollidora on tothom hi és benvingut. Cal aprofundir en aquests valors tan nostres i portar-los a l’Ajuntament, per això ja anuncio que els socialistes crearem la figura del regidor de barri, com un instrument de proximitat que acosta a l’administració municipal les necessitats i anhels dels veïns. No entenc la figura de l’alcalde com un senyor tancat en un despatx. Ans al contrari, vull portes obertes i disposició total i absoluta a tenir un tracte personal i directe amb tots els salouencs que ho vulguin. En aquest sentit el meu compromís és total, vull ser l’alcalde de tots.

He començat aquest article evocant records personals. També recordo ara l’exemple del meu pare, de quan sortia a la mar, a pescar, cada dia. I quan recordo al meu pare recordo també al propietari d’un comerç del carrer Barcelona que s’esforça constantment per millorar el seu servei, i recordo als treballadors de Port Aventura i de la indústria química, molts dels quals han de matinar de valent per incorporar-se als seus llocs de treball, i així podríem continuar. Ho recordo cada dia i ho vaig recordar molt especialment quan vaig prendre la responsabilitat de presentar-me com a alcaldable del PSC a Salou perquè aquests són els valors que vull assumir com a alcalde. Treball constant, empatia, proximitat, voluntat de superació. A Salou podem aplicar el que diu el clàssic del poeta Jean Cocteau: “van triomfar perquè no sabien que era impossible”. Tan sols amb una variant: “malgrat ser impossible vam triomfar perquè érem –som- de Salou.”    


Sí, som un poble. Sí, som Salou. 

Article d'opinió de Toni Brull publicat al diari Més Tarragona 

dilluns, 15 de setembre del 2014

EL PSC DENUNCIA QUE LA REFORMA FISCAL DEL PP PERJUDICARÀ EL 90% DELS CONTRIBUENTS TARRAGONINS



“La reforma fiscal que planteja el Govern del PP tan sols beneficiarà a les rendes més altes, augmentarà les desigualtats i perjudicarà a aquells que estan exempts de l’IRPF. En realitat estem davant d’una nova agressió contra les classes populars i treballadores”, així ho ha afirmat aquest dilluns el diputat socialista Joan Ruiz, que ha analitzat l’impacte d’aquesta reforma fiscal a nivell de província de Tarragona.

“Un cop més, la formula del PP se centra en gravar l’estalvi de les famílies afavorint aquells que més tenen. La reforma de l’impost de societats suposa un regal fiscal per a les grans corporacions empresarials mentre que per als 54.000 autònoms tarragonins el Govern es limita a baixar una part de les retencions que aquest mateix Govern els havia pujat. De pena...”

Cal recordar que el Govern del PP, que es va presentar a les eleccions prometent baixar els impostos, ha apujat ja en el que portem de legislatura més de 50 vegades els impostos (entre els quals l’IVA, l’IBI, copagaments, taxes, preus públics, etc.) “El PP fa em mateix que Robin Hood però a l’inrevés: treu diners als pobres per donar-los a les rendes més altes.”

El diputat socialista ha detallat que en el cas de la demarcació de Tarragona dels 258.000 tributants de l’IRPF el 10% amb les rendes més altes es beneficiaran d’un 60% d’aquesta baixada d’impostos mentre que els 108.000 contribuents que perceben menys de 20.000 euros anuals i els 71.000 treballadors que cobren entre 20.000 a 30.000 euros seran els grans perjudicats per l’augment de les imposicions indirectes.

“Posem un exemple pràctic: un ciutadà tarragoní que cobri 22.000 euros anuals s’estalviarà 400 euros mentre que un que cobri un milió d’euros s’estalviarà més de 60.000 euros. Aquest és el concepte de justícia social i equitat del PP...”

Segons ha alertat Joan Ruiz, “la trampa” és que els 9.000 milions d’euros que l’Estat deixarà d’ingressar (dels quals 3.000 milions d’euros corresponen a les grans empreses i corporacions empresarials) obligarà al Govern a seguir pujant la pressió fiscal que grava el consum i ha continuar retallant a dues mans en sanitat, dependència, educació i polítiques socials “ja que, ens diran, que amb un deute públic que està al llindar del bilió d’euros “no ens queda més alternativa que fer-ho”.”


Els socialistes plantejaran al Congrés una reforma fiscal que gravi els impostos relatius al capital, com el de patrimoni, successions i les SICAV i també un paquet de mesures per lluitar contra l’evasió i el frau fiscal que cada any evadeix del país més de 40.000 milions d’euros no declarats, segons alerten els mateixos tècnics del ministeri d’Hisenda. 

divendres, 12 de setembre del 2014

ELOGI DE LES HUMANITATS



Fa uns mesos en un centre escolar de Tarragona vaig ser testimoni d’un fet que em va fer reflexionar. Els professors preguntaven a nens de tercer de primària (8-9 anys, per tant) que volien ser de grans i que era el que més desitjaven. La majoria de les respostes van anar en aquesta línia: “vull guanyar tants diners i ser tan bon jugador de futbol com Leo Messi”, “vull comprar-me una casa molt gran”, “vull tenir el cotxe de luxe que surt a la sèrie...”, “serè milionari i no hauré d’anar a treballar”, etc. La practica totalitat de les respostes, doncs, anaven encaminades a tenir èxit i reconeixement social, molts diners i benestar material. Algú em dirà que estem parlant de nens, és evident, però també ho és que reflectien a la perfecció quins són els valors dominants que hi ha a la nostra societat.

En aquesta deriva que prima el “tenir” sobre el “ser”, que diria Erich Fromm, i que sembla que ens vulgui portar a marxes forçades cap a una societat tecnocràtica on tot es pugui mesurar en termes d’utilitarisme econòmic vull, com a primer secretari dels socialistes tarragonins, reivindicar les humanitats com un element essencial del que no podem prescindir. Això no vol dir que el progrés científic i tecnològic no sigui important, al contrari, (són perfectament compatibles humanisme i tecnologia com ho demostren figures de la transcendència històrica de Leonardo da Vinci, per posar només un exemple) però he arribat a llegir per part d’algun “tècnic especialista”, el nom del qual prefereixo no recordar, que les humanitats haurien de desaparèixer com a estudis universitaris ja que “no són productives”. Una societat on es planteja seriosament eliminar la història, la literatura, les arts, la filosofia o la poesia dels estudis superiors és una societat malalta, que s’acosta al llindar de l’abisme.

Els socialistes estem radicalment en contra d’aquests plantejaments que van contra la lògica més elemental. L’estudi de les humanitats no és cap “pèrdua de temps”, ni cap “coneixement prescindible”, ans el contrari, ens dota de les eines per desenvolupar les nostres potencialitats sensitives, racionals i emocionals. Un desenvolupament científic o tecnològic que no estigui mediatitzat per una idea, una sensibilitat humana o per l’empatia envers els altres tan sols condueix a Hiroshima, encara que no sigui militar si no una Hiroshima econòmica.

Una bona formació humanística ajuda a comprendre millor la realitat a la que ens afrontem i difon els valors que esdevenen el millor antídot contra l’oblit, la submissió, la indiferència i la cobdícia desmesurada –els grans enemics del progrés humà-. Estic convençut de què una societat més humanista hauria mostrat més resistència al capitalisme financer i de casino que ens ha portat a la gravíssima crisi econòmica que encara estem patint.

Per això animo als pares i mares i a la comunitat educativa a obviar aquests cants de sirena tecnocràtics tan funestos i ensenyar als nens a gaudir de la lectura d’un bon llibre, de la contemplació d’una obra d’art o de l’emoció que evoca una poesia que ens commogui. Espero retrobar-me aquests mateixos nens d’aquí a uns anys i veure com han desenvolupat l’esperit crític i el criteri personal que l’estudi de les humanitats els pot oferir. Espero trobar en ells aquella mirada lúcida, reflexiva i ferma en la convicció de la defensa de la dignitat de les persones que sempre han temut els tirans de totes les èpoques.

Article d'opinió de Josep Fèlix Ballesteros publicat al Diari de Tarragona

dimecres, 10 de setembre del 2014

NO, NO SOM UN PAÍS NORMAL



“Sí, sí, però què en pensa que Carme Chacón assisteixi a la concentració de Societat Civil Catalana?”, i així durant minuts i minuts... Em refereixo a les preguntes que els periodistes formulaven al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en una recent visita que aquest va fer a la Selva del Camp. Qualsevol intent d’Iceta de parlar de l’augment de les desigualtats al nostre país, de la manca d’inversions del Govern de CiU a Tarragona o del més que alarmant augment de la pobresa al nostre país com a conseqüència de la crisi i de les polítiques del PP eren tallades d’arrel pels periodistes que tan sols mostraven interès per les manifestacions del 11-S, la consulta del 9-N i la independència de Catalunya. Fora del debat, diguem-ne “nacional”, res de res.

Ja fa temps que tinc una certa sensació d’irrealitat en relació amb aquesta autèntica obsessió per delimitar el debat polític i social al que alguns sociòlegs defineixen ja com “el monotema”. Crec que els historiadors del futur tindran greus dificultats per entendre com la complexitat de la societat i la gravíssima situació social generada per la crisi estan absents de l’interès d’aquells que tenen la responsabilitat de donar-hi respostes que queden circumscrites a la falsa dicotomia entre independència o “unidad de España”.

Hi ha cops, però, que la realitat, que és tossuda, surt a la llum i ens mostra la gravíssima situació d’extrema vulnerabilitat que viuen moltes persones mentre alguns es dediquen tot el dia a parlar en exclusiva dels colors de la bandera. Per exemple, commou i posa els pèls de punta el vídeo que han elaborat els residents de la residència de Sant Salvador de Tarragona que protesten per les retallades de les ajudes de la Generalitat i per l’augment del copagament dels serveis socials, unes retallades i uns augments que els condemnen a quedar-se tancats a la residència. Aconsello que veieu el vídeo, que es troba a youtube, perquè evidencia a la perfecció allò que les xifres estadístiques no podran transmetre mai: la davallada de la sensibilitat envers als més vulnerables i la manca absoluta de qualsevol proporcionalitat en la gestió de la crisi econòmica. Com, si no, es pot carregar la factura de la crisi sobre els discapacitats?

No és aquesta la determinació, ni la convicció dels socialistes. Nosaltres defensem la unitat civil del poble de Catalunya i la seguretat de què tots els ciutadans, sigui quin sigui el seu sentiment de pertinença nacional, tinguin garantides unes condicions de vida material adequades a la seva dignitat com a persones. Ningú pot quedar abandonat a la seva sort, o més aviat, dissort per una crisi econòmica provocada pel capitalisme especulatiu que els ciutadans no han generat. És més, els socialistes ja fa temps que denunciem l’indignant augment de la pobresa com a conseqüència de les polítiques de retallades i austericidi de CiU i PP. Aquí i ara una quarta part de la població de Catalunya es troba en situació de risc de pobresa (un de cada quatre catalans!). Mentre PP i CiU simulen que es barallen pels colors de la bandera han propiciat la realitat, sense precedents, que una part dels treballadors amb els salaris més baixos (el 12% del col·lectiu laboral) estiguin en paràmetres de pobresa relativa (són pobres tot i treballar!). I mentre donen lliçons de patriotisme uns i altres es posen d’acord per impulsar una reforma laboral que és una agressió contra els treballadors i potenciar una política fiscal que afavoreix les rendes del capital en detriment de les rendes del treball.


Hi ha una afirmació, però, que diuen els “patriotes” d’un signe i de l’altra que comparteixo plenament: Aquest no és un país normal. No és normal que només parlem del debat nacional mentre hi ha discapacitats que han de viure amb 130 euros al mes. No és normal que el 42% dels aturats visquin en famílies on tots els seus membres estan, igualment com ells, a l’atur. No és normal que la disminució dels sous dels treballadors i l’augment de l’atur hagi provocat, juntament amb l’augment –en plena crisi- de les retribucions dels directius empresarials i del personal dirigent del sector financer, que les rendes de la població amb més ingressos sigui sis vegades superior a les rendes del 20% amb menys ingressos. I no és normal que els partits que s’autodefineixen com a “patriotes” no diguin ni mitja paraula de tot això. No, normal no és.

Article de Josep Masdeu publicat al diari Més Tarragona  

dimarts, 9 de setembre del 2014

FRANCESC VALLÈS, NOMENAT PORTAVEU ADJUNT DEL GRUP SOCIALISTA AL CONGRÉS



El diputat al Congrés i candidat a l’alcaldia de Reus, Francesc Vallès, ha estat proposat per l’Executiva Federal del PSOE com a portaveu adjunt del grup parlamentari socialista al Congrés. Vallès serà el representant del PSC a la direcció del grup socialista. Aquesta proposta serà ratificada aquest dimarts en la reunió del plenari del grup socialista, juntament amb la resta de membres de les noves direccions del Congrés, del Senat i del Parlament Europeu.

Francesc Vallès Vives (Reus, 1971) és diputat al Congrés per la demarcació de Tarragona des de l’any 2004. Ha estat el coordinador dels diputats i senadors del PSC a les Corts Generals des de l’any 2008 fins al 2013. Així mateix, ha estat secretari general adjunt del grup socialista des de fa més d’un any. Vallès, que és el primer secretari del PSC de Reus i membres del Consell Nacional del partit, va ser elegit per l’assemblea local el passat mes de març com a alcaldable socialistes a l’Ajuntament de Reus.

El diputat reusenc és llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona (1994), màster per la Universitat de Georgetown a Washington (2000) i doctor en dret per la UAB el 2002 amb la tesi titulada "control extern de la despesa pública i Estat constitucional" que va obtenir el primer premi Enric Prat de la Riba a l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. Vallès és professor de Dret Constitucional de la UAB.


dilluns, 8 de setembre del 2014

ELS GRUPS DEL PSC I DE GENT DELS PALLARESOS FARAN LLISTA CONJUNTA A LES PROPERES ELECCIONS MUNICIPALS



Els grups municipals de PSC-UNIM i Gent dels Pallaresos (GP) han arribat a un acord per tal de sumar forces i presentar una llista conjunta a les properes eleccions municipals de maig de 2015.

Des del grup del PSC s’ha destacat “la sintonia política i la bona entesa així com la feina feta pel regidor de GP, Claudi Domènech, que treballa integrat al Govern municipal com a titular de les regidories d’urbanisme i de serveis.”

Al mateix temps, ambdós grups davant del perill d’una excessiva fragmentació política durant al proper mandat als Pallaresos han decidit presentar-se conjuntament per donar estabilitat política al poble i continuar amb la bona feina que s’està duent a terme des de 2011.


En opinió del cap de llista de PSC-UNIM i alcalde dels Pallaresos, Jaume Domínguez, “durant aquest mandat hem impulsat les polítiques i serveis socials municipals d’acord amb el nostre compromís electoral d’impulsar un Govern progressista. Cal tenir present que els Pallaresos és un dels municipis tarragonins que més ha crescut demogràficament en els darrers anys però que aquest creixement no s’havia vist acompanyat dels equipaments i serveis necessaris per fer compatible expansió amb qualitat de prestacions municipals. Durant aquests tres anys hem posat el fil a l’agulla i ara, amb aquest acord amb GP, volem donar continuïtat a aquest treball que estic convençut de què compta amb el suport majoritari dels veïns i veïnes dels Pallaresos.” 

ANIREM A LA VIA L’11 I DESPRÉS QUÈ?


Prats de Molló des del castell el 25 d’agost de 2014


En la conjuntura actual no podem més que anar a la manifestació de Barcelona l’11 de setembre. Allà hi haurà catalanistes conservadors, federalistes i independentistes però em sembla que enguany tindrem el sentiment expressat o silenciat de fracàs. Així que haurem de preguntar-nos què fem a continuació.

És imprescindible tornar la veu als catalans que ens va silenciar el Constitucional l’any 2010. El PP ja ho va procurar a l’oposició i ara també ho fa des del govern retallant el nostre autogovern i atacant i dividint la nostra cultura i la llengua catalana. Però la consulta no es farà perquè Mas i Junqueras no han volgut que es fes. O dit d’una altra manera, la volien d’una manera que era impossible. Seria interessant saber si ells mateixos acceptarien que a Tarragona féssim un referèndum per separar-nos de Catalunya i a continuació ho fessin els de Lleida o també se’ls acudís als de Barcelona o Girona. En la futura constitució catalana hi figurarà aquesta possibilitat ?

Ja sé que és diferent però si volem que l’acompliment de la llei sigui la norma a seguir perquè és l’única manera de conviure, haurem d’acceptar que caldrà canviar la llei primer per poder construir un nou marc de convivència. I tot és possible en democràcia, també que un territori pugui separar-se d’un estat. Però mesurant les forces i els temps. Si no, es pot caure en el ridícul que Josep Tarradellas deia que era l’únic que no podíem fer.

Hi he pensat aquest estiu quan he anat a Prats de Molló. Des d’allí el 1926 el President Macià va dur a terme una aventura impossible; un any abans també va fracassar el complot del Garraf i el sis d’octubre del 34 el President Companys també va haver de treure el mocador blanc al balcó de la Plaça de Sant Jaume. L’Estat Català havia durat deu hores.

N’estic fart de fracassos. Se’ns diu als catalans que només celebrem derrotes però potser no tenim res més que celebrar perquè anem ensopegant sempre a la mateixa pedra.

Aniré a la via catalana amb el meu sindicat perquè sempre he defensat que el millor catalanisme – respecto els altres com espero que respectin el meu- és el que defensa la nació només perquè és la millor forma de servir les persones que hi viuen. És el catalanisme social que defensem des de l’esquerra. Per això l’11 reivindicaré una nació que pensi i defensi la igualtat d’oportunitats de tothom per accedir a un lloc de treball, dels joves a emancipar-se, de les dones a no ser discriminades ni assassinades, dels pobres, dels dependents, dels malalts, del medi ambient i del clima, de l’accés a l’aigua i a l’energia. Una nació que funcioni econòmicament i que sigui exemplar en les formes de democràcia.

Demanaré que puguem votar lliurement quan més aviat millor per establir unes noves bases de relació – també la possibilitat de la separació perquè sóc demòcrata – amb la resta d’Espanya. Em permetran els amics independentistes que els digui que això és una fal·làcia en el món cada cop més inter-dependent que ens ha tocat viure i que solucionar els problemes globals que sense anar més lluny estem vivint aquest estiu – terrorisme, conflictes bèl·lics, sequeres, accés a l’energia, relacions amb Europa i amb les seves institucions, i un llarg etcètera - ,  només es pot fer amb aliances que ara no són possibles o, encara pitjor, ens venen a dir als morros des de Berlin, Washington o París que són impossibles.

Qui vulgui una independència política tan difícil com d’utilitat qüestionable al segle XXI té tot el dret i si un dia s’aconsegueix ens trobarà al peu del canó. Mentrestant, prefereixo lluitar aferrissadament pel respecte a les nostres institucions, a la nostra llengua i als nostres recursos materials i immaterials. I per recuperar l’orgull i la dignitat dels catalans, que prou disminuïts els tenim darrerament i no només per culpa dels de fora – pregunteu si no a un ex-President que tan mal ens ha fet a tots plegats es veu que des de fa trenta anys-.


Però lluitar sobretot pels homes i dones que viuen a la nació catalana. Perquè sense aquest objectiu d’un catalanisme social i humà no té senti parlar de Catalunya.

Article de Xavier Sabaté publicat al Diari de Tarragona 

dimecres, 3 de setembre del 2014

CONSTITUÏDA LA NOVA COMISSIÓ EXECUTIVA DEL PSC DE VILA-SECA



L’agrupació socialista de Vila-seca ha elegit la nova comissió executiva que ha de dirigir l’agrupació en els propers anys. De la nova executiva en destaca la joventut dels seus membres i la voluntat d’obrir l’agrupació a la societat civil i al moviment associatiu de Vila-seca, així com aprofundir en la millora de la comunicació i la presència a les xarxes socials.

Així, el gestor cultural Hugo Gimeno, de 36 anys, és el nou primer secretari de l’agrupació. L’executiva està també formada per Aciel Aguilar, Estela Martin, Jordi Llamas, Minerva Castillo, Nardi Fernàndez i Rosa Aviles.

El primer secretari de l’agrupació ha subratllat que “el PSC de Vila-seca s’ha reforçat amb saba nova que ajudarà a obrir la nova etapa de canvi que el nostre municipi necessita.”

“A Vila-seca tenim el mateix govern monocolor de CiU des de l ‘any 1983, és a dir, fa més de 30 anys. Reconeixent la tasca que s’ha fet durant tots aquests anys, amb les seves llums i les seves ombres, crec que és evident cada dia per a més vilasecans que l’actual Govern ha acabat el seu cicle i que cal ara iniciar un nou període, amb noves fites i noves il·lusions. Cal obrir les finestres i que entri aire fresc, en aquest sentit, el paper dels socialistes és i serà essencial.”   


Hugo Gimeno ha afegit que la nova executiva vol treballar “a peu de carrer” traslladant a l’Ajuntament les necessitats i les inquietuds dels vilasecans i vilasecanes, “en especial, d’aquells que estan acusant més directament els efectes de la crisi econòmica. Els socialistes volem una ciutat cohesionada i líder en prestacions socials al servei de la ciutadania, una ciutat que sentin com a pròpia tots els seus fills ja visquin al nucli de la vila, a la Pineda o a la Plana.”    

CATALUNYA ATRAPADA: NOMÉS TENIM LA NOSTRA PRÒPIA FORÇA





Som a les acaballes d'un estiu ple de notícies de gran transcendència al món – i Catalunya és al món: Irak, Iran, Ucraïna, Israel, Líbia, les converses Merkel-Rajoy, el Consell Europeu. Han estat unes setmanes amb notícies preocupants que marcaran – paraules de Merkel sobre Catalunya incloses - el present i el futur del nostre país. Els nostres mitjans públics i els polítics que marquen l'agenda informativa n'han parlat ben poquet. Impossible recordar cap comentari de Mas o de Junqueras, que s’han centrat exclusivament en el monotema del 9N precedit de l'11S.

També s’ha fet un esment bastant discret d’alguns episodis que han succeït al nostre país i que estan marcant l’ànim – o el desànim – dels catalans: la frustrada entrevista Rajoy-Mas i la inesperada confessió de Jordi Pujol. Escrivia The Economist que "l'home que va construir l'orgull nacional català, ara l'està minant". Però hi ha un gran desconsol i estupefacció entre els addictes i una preocupació entre els qui sense ser-ne mai devots, sempre hem considerat que qualsevol entrebanc en un dels tres pilars del catalanisme – conservador, federalista o independentista -  repercuteix en el conjunt. Així que no ens trobaran entre els qui volen fer ara llenya del daltabaix que suposa per a CDC la mal anomenada confessió del seu fundador. Tot el país en resulta perjudicat com també el procés que milions de catalans hem engegat per definir de nou – o trencar - les nostres relacions amb la resta d’Espanya.

Mentrestant, la situació de la immensa majoria dels set milions i mig d’homes i dones que vivim en aquest país no ha fet més que empitjorar o temem que ho pot fer en el futur. A no ser que hi hagi un replantejament a fons, una reconsideració d’allò que fem i del que hauríem de canviar.

Perquè amb tot plegat, Catalunya es troba sense les actuacions que ens calen des de fa ja gairebé quatre anys en què Artur Mas va escollir el PP com a soci durant dos anys de polítiques austericides i la resta amb ERC obsessionats amb un únic tema que és el mantra que ens ha de salvar de tots els mals: la independència, a la qual ningú no sap com s’hi pot arribar, quan ni tan sols la consulta hem estat capaços d’acordar perquè sigui reconeguda a la resta de l’estat i internacionalment.

Ens trobem doncs, sense solucions, sense recursos i sense els aliats que un país petit i com el nostre necessita tant internament com en el context de l’Estat i internacional. I després d’aquest estiu ens temem que també tenim un poble desencisat, desmotivat i perplex que encara ho pot estar més si el 9N no hi ha consulta. Seria letal que allò que acabés predominant fos també la humiliació que no hauríem  de consentir de cap de les maneres.
Perquè tenim al davant reptes colossals i no podem baixar els braços i tenir les falçs sense esmolar. Així que cal una etapa nova.

Comencem per reconèixer, potser, que allò que ens uneix és un intangible molt més gran que tot el que cap en unes quantes hectàrees de territori. Consulta sí, perquè cal passar per les urnes allò que va ser despullat de la força que les urnes donen. S'ha de celebrar, però de manera que sigui reconeguda a Espanya i al món i això només és possible si és legal.
Cal un nou catalanisme i una nova Catalunya. Cal re-aprendre la nostra responsabilitat en les actuacions diàries i rearmar-nos amb valors. Per això sortirem al carrer i ens trobarem en commemoracions, celebracions i reivindicacions socials i nacionals perquè són les nostres arrels: catalanistes i socialistes per les mateixes raons. Reivindicarem la nació socialment respectada, sí, però també justa. 

Sigui on sigui -a la V de la Diada o als actes institucionals – milers de socialistes sortirem al carrer per construir (en l'ara mateix, en aquell precís instant en què alcem cada pancarta) la millor Catalunya possible, la més exigent amb si mateixa, la més agraïda i també la més implacable amb la mentida i el joc brut. I això vol dir la millor nació per als seus homes i dones. Perquè el catalanisme que defensem és el que lluita pels catalans i les catalanes, no per una nació en abstracte. Per eradicar la pobresa i l’atur, assegurar l’ajut a les dependències, per les condicions laborals, lluitar contra el canvi climàtic i el nostre entorn, per la igualtat d’oportunitats de tothom, per una economia al servei de la gent i no d’uns quants. I per noves formes de fer política transparent i participativa.

Cal una etapa nova i una nova Catalunya. Al PSC fa temps que ens mirem el monstre de cara i, massa vegades, reconeixem gestos familiars en els seus moviments. Per això aquest 11S tornarem a sortir al carrer i ens mirarem al mirall de les cares de la gent sabent que la gent també som nosaltres. Per observar i actuar després d'entendre què se'ns diu, pair els despropòsits i pensar què cal canviar, però també què cal mantenir a tota costa. 

Volem una Catalunya nova i només tenim la nostra pròpia força. Però serà imparable si anem units. Trobem-nos, doncs, i demanem-nos el màxim.

Article d'opinió de Xavier Sabaté i Diana Salvadó publicat al diari Més Tarragona 

dimarts, 2 de setembre del 2014

LA JSC DE CALAFELL INICIA UNA CAMPANYA DE RECOLLIDA DE MATERIAL ESCOLAR



La JSC de Calafell ha iniciat una campanya de recollida de material escolar que es durà a terme fins a mitjans de setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar.

“En aquests moments en què la crisi, sumada a l’austericidi derivat de les polítiques de CiU i PP, provoca tant de patiment i de desesperació a tantes i tantes famílies, des de la JSC volem multiplicar els nostres esforços per estar al costat i ajudar a aquells que més ho necessiten.”

La campanya impulsada per la JSC té com a objectiu donar el màxim suport a les famílies calafellenques que es troben amb greus dificultats per comprar material escolar per als seus fills com a conseqüència de l’augment de l’IVA i de les retallades de la dreta.

Segons ha explicat la primera secretària de la JSC de Calafell, Noemí Espigares, “hem parlat amb les AMPAS de les escoles i dels IES per saber quin tipus de material és el que necessiten per tal que la campanya sigui el més eficaç i útil possible.”

Un cop acabi la campanya es durà a terme el lliurament del material a les AMPAS per tal que aquestes el reparteixin a les famílies que més ho necessitin.

Cal tenir present que aquesta no és la primera campanya solidària que ha endegat la JSC de Calafell. En aquest sentit cal recordar la campanya que sota el lema “a Calafell cap nen sense joguina”, va registrar una gran participació solidària dels veïns i veïnes de Calafell. Aquella experiència ha animat ara a la JSC a impulsar aquesta nova campanya de recollida de material escolar.

Tothom que vulgui participar pot lliurar el material a l’agrupació del PSC de Calafell (al carrer Llobregat, 15, de Segur de Calafell) de dilluns a dijous de les 18h a les 20h fins al 15 de setembre.

“El material ha de ser nou o ha d’estar en bon estat. El que més ens han demandat els pares i mares són bolígrafs, folis, colors, retoladors i llapis. En qualsevol cas, totes les aportacions de material escolar seran benvingudes.”


Des de la JSC de Calafell s’ha subratllat que “campanyes com aquesta són un exemple de com una organització política juvenil d’esquerres pot impulsar accions concretes per ajudar aquells que més ho necessiten. Els joves socialistes seguirem treballant en aquest sentit.”