dilluns, 25 de setembre del 2017

TOTS SOM CATALANS




Podríamos preferir que en este estado hubiese triunfado en España una política de asimilación, de unificación; podrá ser que a alguien le parezca que esto hubiera valido más y que ahora todos los españoles hablasen el mismo idioma, con el mismo acento y el mismo modo de sentir la patria; podrá ser que esto a alguien le parezca mejor pero a mí me hubiera parecido un empobrecimiento de la riqueza espiritual de España.” Són paraules d’un president del Govern espanyol. No certament del senyor Rajoy, però són paraules del president del Govern d’Espanya, d’una Espanya diferent, democràtica, inclusiva i plural que entén que la diversitat no és una senyal de debilitat sinó de fortalesa. Són paraules del president Manuel Azaña.

Catalunya, ara i sempre, donarà proves del seu fervor per les institucions democràtiques, per la Constitució i pels ideals d’autonomia, llibertat i progrés. El Govern que presideixo assegura plenament la legalitat i no sortirà dels seus límits, que ens hem fixat entre tots. Al poble de Catalunya li recomano serenitat i calma, que no priva, sinó que dóna més eficàcia a l’acció del Govern i de les institucions legals”. Són paraules d’un president de la Generalitat. No certament del senyor Puigdemont ni dels ideòlegs de la CUP, però són paraules d’un president del Govern de Catalunya. D’un president, l’únic, que va sortir-se de la legalitat el 6 d’octubre de 1934 fet que va provocar una catàstrofe. Ell mateix considerava posteriorment que havia estat un gravíssim error i mai més va optar per situar-se fora de la llei. Ni ell ni els seus successors al capdavant de la Generalitat, ni el president Irla, ni el president Tarradelles. Són paraules de Lluís Companys. 

Són reflexions interessants de recordar ara perquè l’hora és greu i no precisament gloriosa. Els socialistes hem fet una crida a aturar l’actual escalada d’enfrontament que ens condueix, col·lectivament, al desastre. Ho reiterem avui plenament conscients de la nostra responsabilitat com a força política que sempre ha emplaçat tothom a no abandonar mai la via del diàleg, la negociació i el pacte, única via possible per evitar desgràcies majors. Diguem-ho clar: no hi ha solució que passi per la subversió de la legalitat i no hi ha solució que passi per considerar un problema polític com una qüestió d’ordre públic que s’ha de resoldre per la via judicial. Alertem que s’està produint una gravíssima erosió de la convivència cívica al nostre país. Les manifestacions d’intolerància fruït de l’actual clima d’hiperexcitació emocional van in crescendo i ningú és capaç ja de preveure com poden acabar. Cal que actuem tots, ara més que mai, amb serenor evitant alimentar encara més aquesta escalada frontista.

Demanem al Govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat que seguin a negociar i que no s’aixequin fins que trobin una solució. És la seva responsabilitat inexcusable. Tenim, a més, l’espai adient perfecte per obrir el camí de la negociació i l’acord: la comissió per al diàleg sobre la modernització del model territorial que s’ha creat al Congrés a proposta dels socialistes. No abandonem mai la via del diàleg. No seguim per la via irresponsable dels fets consumats que ens porten al desastre. Ho afirmem amb la màxima determinació.


En aquests dies convulsos em sembla interessant també recordar les paraules d’un català universal: Pau Casals. Un català que es considerava també espanyol i que a l’assemblea general de l’ONU al 1973 va recordar que Catalunya era el primer país en haver establert un sistema polític basat en el pacte, l’establiment d’una legalitat i l'embrió d'una democràcia representativa: les Corts, un Parlament que des de les institucions posava fi a les arbitrarietats de poders unilaterals. Reprenem ara la nostra millor tradició històrica. Tots som catalans, pensem el que pensem sobre aquesta qüestió. Tots, sense exclusions som necessaris per construir el futur del país que ha de comptar amb tots. Aquesta és i serà sempre la convicció ètica dels socialistes de les comarques tarragonines.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada